Gözlük numaranız sık sık değişiyorsa bu durum sadece görme bozukluğuyla sınırlı olmayabilir. Uzmanlar, numara değişikliklerinin altında yatan sistemik rahatsızlıklara, diyabetten tansiyona kadar birçok faktöre dikkat çekiyor. Sık sık gözlük değiştirmek zorunda kalanlar için önemli uyarılar ve alınması gereken önlemler…
Göz sağlığı zamanla değişiklik gösterebilir ancak kısa süreli periyotlarda gözlük numaranızın art arda değişmesi, sıradan bir durum olarak görülmemeli. Özellikle 6 ay veya 1 yıl içerisinde birden fazla numara değişimi yaşıyorsanız bu durum, gözde ilerleyen bir rahatsızlığa ya da vücuttaki başka bir hastalığın belirtisine işaret edebilir.
Göz hastalıkları uzmanları, bu tip değişimlerin detaylı bir göz muayenesi ile incelenmesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü yalnızca göz değil, metabolik ve nörolojik hastalıklar da göz sağlığını doğrudan etkileyebiliyor.
Gözlük numaranızın sık değişmesine neden olabilecek başlıca faktörler şunlardır:
Bu tür belirtiler ciddiye alınmalı, yalnızca gözlük değiştirmekle yetinilmemelidir.
Uzmanlara göre gözlük numarası sık değişen kişilerin yalnızca optik merkezlerde gözlük ölçtürmeleri yetersiz kalabilir. Bu durumda şu adımlar atılmalı:
Ayrıca, gözlük numarası art arda değişen çocuklarda bu durumun “göz tembelliği” veya “uyum bozukluğu” gibi sorunlardan kaynaklanabileceği de unutulmamalı.
Son yıllarda dijital ekranlara maruz kalma süresinin artması, geçici görme problemlerine yol açabiliyor. Özellikle ofis çalışanları, öğrenciler ve uzun saatler bilgisayar kullanan kişilerde göz kaslarında yorgunluk, odaklama sorunları ve bulanıklık meydana gelebiliyor. Bu durum da sık sık gözlük numarası değiştirme ihtiyacı doğurabiliyor.
Alınabilecek basit önlemler:
Bu önlemlerle göz kaslarının yorulması ve geçici odak problemleri büyük oranda azaltılabilir.
Gözlük numarasındaki değişiklikler bazen çok belirgin olmasa da aşağıdaki durumlarda mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurulması önerilir:
Bu tür belirtiler göz sağlığınızda ciddi bir sorunun habercisi olabilir ve erken müdahale hayati önem taşıyabilir.
Kalpten çıkan en büyük atardamar olan aortun iç katmanlarının yırtılması sonucu oluşan aort diseksiyonu, acil…
Nadir görülen yüz felci vakalarından biri, hem tıbbi camiada hem de sosyal medyada geniş yankı…
Uzmanlar, özellikle kırsal alanlarda yaşayan bireylerin hantavirüs tehlikesine karşı dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıyor. Fare…
Atatürk Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Organ Nakli Merkezi, önemli bir başarıya daha imza attı. Merkezde…
Bilim insanları tarafından geliştirilen antiviral içerikli sakız, grip virüsünü ağızda etkisiz hale getirerek bulaşıcılığı azaltmayı…
Geçirdiği tüp mide ameliyatı sonrası 70 kilo vererek yeni bir hayata adım atan İstanbul’lu doktor,…